Luovuus

Aloitin luovuuskouluttajana 1990-luvun alussa suuren laman syövereissä. Niihin aikoihin haasteena oli ideointikyvyn kehittäminen ja valmiiksi määritellyn maailmankuvan muuttaminen kohti yrittäjämäistä elämää. Kun talous lähti vuosikymmenen loppua kohti nousemaan kohisten, kaikki oli hyvin.


2000-luvun teknohuumassa luovuutta tarvittiin taas. Piti oppia hoksaamaan, kuinka uusien materiaalien ja elektronisten laitteiden  mahdollisuudet muutetaan innovaatioiksi. Syntyi menestystarinoita. Kaikki näytti olevan hyvin.

Talouden rakennemuutos yllätti meidät koko maailmaa koskettavan taantuman kanssa. Vanhat rakenteet ja kansantalouttamme pönkittäneet yritykset joutuivat vaikeuksiin. Työttömyysluvut kauhistuttivat. Suomeen rantautui startup-kulttuuri.

Yhä useamman meistä oli alettava keksimään itse oma työnsä. Itse asiassa, ensin meidän tuli keksiä itsemme uudelleen. Mistä olemme tulleet ja mitä olemme tavoitelleet, onko se enää tätä päivää? Pitäisikö muuttaa kurssia ja mennä mukaan hautomoon tai kiihdyttämöön?

2020-lukua lähestyttäessä tavoiteltavaksi asiaksi nousi omannäköinen elämä, omien unelmien tavoittelu – yhtenä keinona oma yritys. Tietoverkot kehittyivät huimasti ja yhä useammasta on tullut mobiili asiantuntija, ajasta ja paikasta riippumaton globaali osaaja.

Luovuuskouluttajan haasteena ei enää ole ideointikyvyn kehittäminen vaan se, kuinka auttaa toista tunnistamaan omat unelmansa ja valjastamaan rajattomat mahdollisuudet omien unelmien saavuttamiseksi. Tämä voi alkaa koulutuksessa mutta tavallisesti oma kasvupolku johtaa moniulotteisiin verkostoihin ja ekosysteemeihin, yhteisöihin, joissa avoimesti jaetaan ajatuksia, opitaan toisilta ja saadaan energiaa oman sisäisen kriitikon voittamiseksi.

Oma kasvupolkuni sai minut löytämään itsestäni nuoruuden TV-toimittajan ja minusta tuli innovaatiotoimittaja, tubettaja siis. Ja näyttelijä ja näytelmäkirjalija. Kaikki tämä pienin askelin ja vähitellen, ystävällisten ihmisten, hyvien koulutusten, rohkaisevien seminaarien ja itseopiskelun avulla. Olen keksinyt itseni uudelleen.


P.S. Milloinkahan jatkan kauan sitten alkanutta muusikon uraani? Tuli vain mieleeni, balettikurssilla. Onneksi löysin oman biisini SoundCloud -palvelusta.


Seuraa YouTube -kanavaa Innovaatiotoimittaja.